2017. október 27., péntek

John Grogan

A Rossz kutya vagy Marley! szerzője, John Grogan amerikai újságíró 1957. március 20-án született. Egyetemi tanulmányainak befejezése után különböző újságoknak dolgozott, s több szakmai díjat is elnyert. 2003-ban amikor Marley nevű kutyája elpusztult, írt egy méltató cikket róla, melynek megjelenése után több száz levelet, észrevételt kapott az olvasóktól. Ekkor határozta el, hogy könyvet ír Marley-ról. 2004-ben látott munkához, s lassan formálódott kötetté a sárga színű, erős, sokszor romboló, de mindig szerethető és hűséges labrador története. A könyv 2005-ben jelent meg, s hamar nemzetközi bestseller lett belőle, több mint 5 millió példányban adták el és harminc nyelvre fordították le. A történetből később film is készült, melyben Grogan szerepét Owen Wilson játszotta. Ennek a könyvnek a sikere ösztönözte Grogant arra, hogy megírja a Rossz kutya vagy Marley című gyermekkönyvet. 



S végül, álljon itt néhány elgondolkodtató idézet John Grogantől arról, mi mindent tud egy kutya az embereknek megtanítani!

"Abból a pénzből, amit a kutyánkra és az összes általa tönkretett dologra költöttünk, egy kis jachtot vehettünk volna. Viszont hány jacht várja egész álló nap az ajtóban, hogy az ember hazamenjen? Hány jacht él azért a pillanatért, hogy az ember ölébe mászhasson, vagy hogy leszánkázhasson a domboldalon gazdája képét nyalogatva?"

"Az ember sok mindent megtanulhat egy kutyától (...). Arra tanított, hogy minden napot féktelen örömmel és boldogsággal éljek meg, hogy ragadjam meg a pillanatot és hallgassak a szívemre. Megtanított arra, hogy élvezzem az egyszerű dolgokat: egy séta az erdőben, a frissen leesett havat, egy szunyókálást a téli nap sugarában. És amikor megöregedett és mindene fájt, arra tanított, hogy a viszontagságok között is maradjak optimista. De legfőképp a barátságról és az önzetlenségről tanultam tőle, s mindenekfelett a megingathatatlan hűségről. Meghökkentő elképzelés volt, hogy csak most, halálában értettem meg teljesen: (...) a mentorom volt. Tanárom és példaképem: Lehetséges, hogy egy kutya - bármelyik kutya, főleg olyan dilis, fékezhetetlen, mint a miénk - képes megmutatni az embernek, hogy mi az, ami valóban fontos az életben? Hittem benne, hogy igen. Hűség. Bátorság. Elkötelezettség. Egyszerűség. Öröm."

"Egy kutyának nem kell luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Beéri egy útszéli talált bottal. Lehetsz gazdag vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkelütött, a kutyádnak mindegy. Ő csak szeretetet kér és ad. Hány emberről mondhatod el ezt? Hány ember szeret feltétlen és olthatatlan szeretettel?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése