2020. november 11., szerda

„Ezüst szánon jön a Tél….” - Az Eötvös suli 4. évfolyamos tanulóinak kiállítása

"Különleges időszakot élünk. A gyönyörű őszi színek keverednek a vírus szelével, bezárkózunk, a családok többet vannak együtt, a gyerekek szívesebben olvasgatnak, rajzolnak.

Kiállításra készülnek, ahogy már többször is! Az Eötvös Iskola tanulói sokoldalúságukról nevezetesek - kosárlabda, énekkar, néptánc, tanulmányi versenyek, rajzpályázatok – mindenhol megállják a helyüket! Még ősz van, de már a telet idézik meg alkotásaikkal. Nem telik el év, hogy osztályaink ne vennének részt, a „Megmutatom magam!” című kiállításon. Pedagógusaink nagy figyelmet fordítanak a művészeti nevelésre is, hiszen ennek fontossága megkérdőjelezhetetlen: fejleszti a képzelőerőt, a szépérzéket, a kreativitást, sikerélményhez juttat, segít, hogy meglássuk a szépet a hétköznapokban is. Jelen esetben a tél szépségeit próbálják megmutatni tanítványaink, előre vetítve a következő évszak érkezését.

A tárlat csak online tekinthető meg. Fogadják szeretettel negyedikeseink munkáit!"

Grófné Györkös Valéria

Rendkívüli tájékoztató 2020. 11. 11.

 Tisztelt Olvasóink!

A 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet 12.§. 1.bek.jb. pontja szerint

2020.11.11. 00.00 órától

TILOS

a nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmények látogatása.


A visszahozott dokumentumokat a mai napon a Kispest utcai bejárat felől tudjuk fogadni.

A biztonsági előírásokat szem előtt tartva kötelező a maszk viselése az olvasók részéről is.
2020. október 22., csütörtök

Könyvajánló új könyveinkből

 Kai Meyer: A ​kezdet könyve

(Varázskönyv-trilógia 3.)


„Írj át valamit a teremtés könyveiben, és megváltoztatod vele a múltat. És vele együtt a jelent és a jövőt is.”

A Szentély elpusztult, ám a könyvmágia világát máris egy újabb, mindent elsöprő veszély fenyegeti.

Az ideák felfelé kapaszkodnak a világ oldalai közötti aranyló szakadékban, és egyik menedékhelyet nyelik el a másik után.

Furia hamarosan sejteni kezdi, hogy az egyetlen, aki fel tudja tartóztatni a világ megsemmisülését, és hogy ezért nagyon magas árat kell fizetnie. Vajon készen áll rá?

Emily Wibberley · Austin Siegemund-Broka: Már nem a tiéd

A tizenhét éves Megan Harper az örök második, mellékszereplő a saját életében is. Ráadásul exei rendre a vele való szakítás után találják meg a nagy őt. Szerencsére Megan nem az az önsajnáló típus, jobb híján továbblép, ezerrel készül a továbbtanulásra. Jövőre felvételizik az Oregoni Egyetem rendező szakára, ehhez pedig színészi tapasztalatra is szüksége van. 

A drámacsoport vezetője Jody ráosztja Júliát, minden színésznő álomszerepét. Megan azonban egyáltalán nem akarja ezt elvállalni. Fel kéne nőnie a szerephez, amelyet önbizalomhiánya miatt szíve szerint visszautasítana.

A sors azonban mellé rendel egy segítőt, a fiatal és figyelmes drámaírót, Owen Okiát. A fiú drámaírói leckékért cserébe lelket önt a lányba, és szép lassan elhiteti vele, hogy senki más, csak ő lehet saját életének főszereplője és rendezője is.

Ez a barátság azonban egy idő után mindkettejük számára egyre többet jelent. Te hogy fejeznéd be ezt a sztorit?

Neil Patrick Harris: A ​különc varázsló (Szemfüles szemfényvesztők 1.)

Carter szülei halála után nagybátyjához kerül. Sajnos Sly, aki bűvész, lopásból tartja fenn magát. Carter így hányatatott körülmények között menekül nagybátyjával egyik hajléktalanszállóról a másikra.

Amikor azonban Sly nagybácsi őt is lopásra kényszeríti, úgy dönt, hogy elmenekül. Sly nagybácsi üldözőbe veszi, Carter végül egy mozgó vonatra ugrik, és egy kis városban ébred másnap.

Étel után kutatva találkozik Mr. Vernonnal, aki egy csodálatos bűvész, de nem az artista társulat tagja. Mr. Vernon egy bámulatos kártyatrükkel búcsúzik, és eltűnik Carter szeme elől egy lapot maga után hagyva.

Mikor Carter megvizsgálja a kártyát, észreveszi, hogy össze van ragasztva. A kártyalapot szétválasztva egy címet talál Mr. Vernon nevével. A fiú nem tud ellenállni a kísértésnek, és felkeresi a címet, ahol már várnak rá…

Gina Mayer: Veszélyes ​szépség

(Lósuttogó Akadémia 3.)

Kanada vad, tágas erdeiben áll egy fehér kastély: Snowfields. Ebben az internátusban képzik a világ legjobb lovasait, és itt gyógyítják a sérült lelkű lovakat.

Új ló érkezik Snowfieldsbe, és azonnal lenyűgözi Zoét. Ő Crystal, a hófehér, csodaszép kanca. Terápiára van szüksége, mert időnként váratlanul megvadul és veszélyessé válik. Zoe és a többiek azonban el sem tudják ezt képzelni róla, mert jámbor, derűs és végtelenül nyugodt állat. Ám egy alkalommal, amikor Zoe lova, Shaman Crystal mellé kerül a karámban, Crystal megmutatja a sötét oldalát…

Chris Colfer: A ​Kívánságvarázslat

(Mesék Földjén 1.)

Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol a gyerekkori történeteik mesefigurái életre kelnek.

Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak ebben a varázslatos világban: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elébe néz!

Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban?

Szlukovényi Katalin: Magyar ​mesék lázadó lányoknak

Egyszer ​volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy, hanem huszonöt! Van, aki még most is köztünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi próbákat álltak ki, és merész dolgokat vittek véghez. Hittek magukban, dolgoztak másokért, és bátran leküzdötték a külső-belső akadályokat, példát mutatva ezzel az olvasóknak..

Hősnőink egy része Magyarországon született, mások később költöztek ide, sokan évekig külföldön éltek. Nagy részük magyar anyanyelvű volt, mások nem. Családjuk, hitük és mesterségük szerint is hatalmasak közöttük a különbségek. Éppolyan sokszínűek, mint a mai nők. Ami közös bennük, az az elszántság, amellyel mindig célba értek.

Mesegyűjteményünk 25 izgalmas személyiség, 25 lenyűgöző teljesítményű magyar nő portréját rajzolja meg Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig. A mesék szerzői és illusztrátorai maguk is elismert írók, illetve grafikusok, akiknek életéből és műveiből az olvasók kedvet és erőt…


A könyvismertetések és a könyvborítók a www.moly.hu-ról származnak.2020. július 16., csütörtök

Ifjúsági könyvajánló (2020. július)

Meg Cabot - Egy igazi amerikai lánySamantha (Sam) Madison egy tizenéves amerikai lány, aki se nem olyan szép és népszerű, mint a nővére, Lucy (hogy is lehetne, hisz a rettenetes világ elleni lázadása jelképéül az összes ruháját feketére festi, s bozontos hajjal bakancsban jár-kel), se nem olyan okos, mint a húga, Rebecca, csak egy egyszerű, átlagos tini, akinek az életét a rajzolás és ska zenék hallgatása tölti ki. Ja és persze titkos szerelme: Jack.

De mit tehet az ember, ha rajongása tárgya történetesen épp a saját nővérének a fiúja? Sok mindent nem, csak annyit, hogy érzéseit megosztja egyetlen barátnőjével, Catherine-nel, akiben remek partnerre lelt a suli menő diákjainak utálatában. Na és természetesen a naplójával, melyből mi is megtudhatjuk, mi az a tíz dolog, amiért ki nem állhatja Lucyt, amiért olyan szeretne lenni, mint a No Doubt nevű banda énekesnője, s legfőképpen melyek azok az érvek, amiért a nővére barátjának őt kellene szeretnie.

Szóval Sam csak álmodozik…Aztán megismerkedik Daviddel, aki kedves, aranyos, szeretnivaló, s nem utolsó sorban épp olyan, mint ő, azt leszámítva, hogy történetesen az elnök fia. És a bonyodalmak csak most kezdődnek…


Kaponay Réka - Az Őrző hajnala


A látszólag csendes, andalúz kisváros, Arcos de la Frontera megdöbbentő titkot rejt. Olyan titkot, amelynek napvilágra kerülése alapjaiban változtathatja meg mindazt, amit eddig a világunkról tudni véltünk.
A rejtély kulcsa Füko, a két és fél éves patterdale terrier, akit különleges feladata és szerepe más világokon átívelő kalandokba sodor: meg kell védenie a világot a rémálmok igájába hajtó, ősi, gonosz erőktől.

Az Őrző hajnala hátborzongatóan izgalmas utazásra hív a fantázia birodalmába.
Kaponay Réka valóra váltotta mindazt, amiről a vele egykorúak álmodni is alig mernek: 16 éves korára 6 kontinens több mint 35 országában járt, és már egy saját regénnyel is büszkélkedhet. A magyar származású ausztrál lány útja során rengeteg emberrel találkozott: meghallgatta a történetüket, megismerte, hogyan látják a világot.

Élményei hatására írta meg első regényét, Az Őrző hajnalát, amellyel arra szeretné bátorítani a fiatalokat, hogy merjenek kilépni megszokott közegükből, és valósítsák meg álmaikat.Liz Kessler - Emily, a sellőlányFurcsa! Emily egész életében hajón élt, anyja mégis igyekszik távoltartani a víztől. Amikor végül megengedi neki, hogy úszni tanuljon, Emily meglepő és riasztő felfedezést tesz…

Később, miközben új barátnőjével, Shonával felfedezi a tenger alatti világot, családi titkot tud meg, és kihívja maga ellen Neptun haragját. Vajon megtalálja apját, akivel sohasem találkozott? Vajon mit szól mindehhez az édesanyja? Újraéledhet egy szerelem?

Lélegzetelállítóan izgalmas, varázslatos kaland, melyben az olvasó érdekes emberi és egyéb szereplőket ismerhet meg, és bűvös vízi világba merülhet le.Elizabeth Lim – Fénytörések


Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…

Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.

Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?Kelly Oram - Szívzűrterápia strébereknekAvery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van…

Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ¬bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja.

A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…
A könyvajánlók és a borítóképek a moly.hu-ról származnak.